Uncategorized

Συνέντευξη Πάρη Ανδράλα

Ερ. 1

Στην επίσημη σελίδα της ομάδας μας έδωσε συνέντευξη ο προπονητής μας Πάρης Ανδράλας. Κόουτς Καλησπέρα τι σας έκανε να επιλέξετε την ομάδα της Ρόδου είστε αρκετά νέος και η ομάδα μας είναι μία ιστορική ομάδα.

Απ. 1

Καταρχήν είναι μία ιστορική ομάδα έχει ειδικό βάρος στο χώρο του ποδοσφαίρου. Η διοίκηση του κυρίου Γιακάι είναι σε μία ομάδα που έχει επίπεδο, που μπορεί να αναπτυχθεί και να διαμορφώσει την μεγάλη ομάδα και τις ακαδημίες. Και επειδή γνωρίζω ότι ο κύριος Γιακάι έχει φιλοδοξίες για την ομάδα και συμπίπτουν με τις δικές μου φιλοδοξίες και τις διαθέσεις που έχω, κάπως έτσι ήρθε η συνεργασία ανάμεσα σε μένα και τη Ρόδο.

Ερ. 2

Είστε μόλις λίγους μήνες στη Ρόδο και την ομάδα μας. Θα ήθελα να μας πείτε πόσο δύσκολο είναι για έναν προπονητή να διαχειριστεί διαφορετικούς σαν χαρακτήρες παίκτες, να τους εναρμονίσει τη δική του φιλοσοφία, για να τους κρατάει σε μία ισορροπία έτσι ώστε να εχει τα θεμιτά αποτελέσματα που θέλει σε κάθε αγώνα.

Απ. 2

Η λέξη προπονητής είναι πολύ σύνθετη μπορεί να ακούγεται απλή αλλά η διαδικασία και η καθημερινότητα ενός προπονητή είναι διαφορετική από ότι ακούγεται προς τα έξω. Κανένας προπονητης δεν πρέπει να αγωνίζεται μόνο με το αγωνιστικό και με το πως θα κερδίσει το παιχνίδι κάθε Κυριακή αλλά είναι σειρά από πολλά πράγματα, πως θα κερδίσει ο σύλλογος σε όλα τα επίπεδα. Από την καθημερινότητα, από τον φροντιστή, από τον τρόπο της προπόνησης με την καθημερινή επαφή που θα έχει με τους παίκτες ξεχωριστά και συν αυτα, να περάσει και την νοοτροπία την δικιά του για να έχει μία ισορροπία στην ομάδα. Τίποτα δεν είναι εύκολο βρήκα 5-6 παιδιά από την προηγούμενη χρονιά και τα υπόλοιπα παιδιά είναι καινούργια στην ομάδα, από διαφορετικές ομάδες, από διαφορετικές κατηγορίες, με άλλες αντιλήψεις και άλλες νοοτροπίες πάνω στο χώρο του ποδοσφαίρου. Αλλά όταν υπάρχει θετική άποψη, θετική αύρα από όλους και θέλεις να προχωρήσεις και πιστέψουν οι παίκτες τον προπονητή στο αγωνιστικό του πλάνο στην καθημερινότητα, όλα γίνονται πιο εύκολα. Εμείς σίγουρα στην αρχή απογοητευθήκαμε και στην προετοιμασία, μέχρι κάποια πράγματα να τα καταλάβουν τα παιδιά και σε θέμα νοοτροπίας, είναι πολύ σημαντικό ο ποδοσφαιριστής να καταλάβει ότι παρά την κατηγορία που είναι ερασιτεχνική, αμείβεται αλλά και οι απαιτήσεις που έχει ο σύλλογος είναι σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ερ. 3

Η ομάδα μας παρόλο που είναι δεύτερη χρονιά στην Γ εθνική πληρώθηκες σχετικά με ένα δύσκολο όμιλο. Πείτε μου πώς κρίνετε την κλήρωση αυτή.

Απ. 3

Εγώ είπα από την πρώτη μέρα ότι όμιλος είναι δύσκολος υπάρχουν ομάδες που είναι ιστορικές όπως είναι η Προοδευτικη, Ο Ιωνικός, όπως είναι ο Εθνικός, εδώ υπάρχουν τοπικά ντέρμπι με τον Ιάλυσο, το Διαγόρα και αρκετές ομάδες νεοφώτιστες που είναι στην κατηγορία όπως είναι ο Ασπρόπυργος, ο Πέλοπας Κιάτου και κάποιες ομάδες οπως είναι το Κερατσίνι που είναι αρκετά φιλόδοξες και θέλουν κάτι παραπάνω. Ο όμιλος έχει διαφορές πολύ μικρές ανάμεσα στις ομάδες και η ομάδα που θα δείξει μεγαλύτερη σταθερότητα, που θα έχει υγεία στα αποδυτήρια και στο θέμα των παικτών και στο θέμα διαχείρισης του προπονητή με τους παίκτες αλλά και στο θέμα διοίκησης που πρέπει να είναι κοντά στους παίκτες κάθε ομάδας νομίζω ότι θα παίξει καθοριστικό ρόλο η κατάληξη του πρωταθλήματος.

Ερ.4

Επίσης δύσκολος όμιλος είναι κι αυτός της Κρήτης που ενδεχομένως αν όλα πάνε καλά μπορεί να βρεθούμε αντίπαλοι στα μπαράζ με κάποια από αυτές. Τι έχετε να πείτε;

Απ. 4

Πάτε πολύ μακριά. Εγώ δεν κοιτάω τι θα γίνει το Μάιο. Εμένα με διαφέρει η αυριανή προπόνηση. Έτσι έχω μάθει και σαν άνθρωπος δε βάζω μακρινούς στόχους αλλά κοιτάω την καθημερινότητά μου και το πως θα είναι καλά η ομάδα και στο επόμενο τους παιχνίδι που περνάει μέσα από την καθημερινότητα τους και στην προπόνηση , αυτό που με ενδιαφέρει μόνο είναι πως θα βελτιώνεται η ομάδα και σε ατομικό αλλά και σε ομαδικό επίπεδο καθημερινά, όχι να δούμε τι θα γίνει μετά από 15-20 μέρες. Μόνο θεός ξέρει τι θα γίνει αργότερα. Εγώ αυτό που νομίζω είναι ότι η αυριανή προπόνηση θα είναι καλύτερη από την σημερινή και κάθε μέρα θα γινόμαστε καλύτεροι.

Ερ. 5

Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι θα είναι ένα αμφιλεγόμενο πρωτάθλημα φέτος. Πόσο σημαντικό είναι για μία ομάδα να κερδίζει τα εντός έδρας παιχνίδια;

Απ. 5

Όλα τα παιχνίδια είναι σημαντικά και τα εκτός έδρας πρέπει να κάνεις στον αθλητισμό και θέλεις να πρωταγωνιστήσεις πρέπει να έχεις επιτυχίες και εκτός έδρας. Σίγουρα η ομάδα που θα δείξει σταθερότητα στην έδρα της και θα πάει παιχνίδια θα έχει και ένα προβάδισμα, αποφεύγοντας τις λεγόμενες γκέλες που λέμε στο γήπεδο σου θα σε φερουν λίγο πίσω, και μετά θα παίζεις διαφορετικό παιχνίδι εκτός έδρας και είναι πολύ δύσκολο να κερδίσεις σε εδρες τις οποίες είναι δυνατές και πάνε αποκλειστικά μόνο για τη νίκη. Οπότε όπως είπα και πριν πρέπει να κοιτάξουμε την κάθε προπόνηση και το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά και το παιχνίδι που θα έρχεται. Να προσανατολιζόμαστε πάνω στο παιχνίδι και να δουλεύουμε εκείνη τη βδομάδα με συγκεκριμένο πλάνο ανάλογα τον αντίπαλο και την έδρα αν παίζουμε εντός ή εκτός. Το αν είσαι καλή ομάδα , αν έχεις καλούς παίκτες, δεν έχεις πρόβλημα να παίξεις στην έδρα σου. Η εκτός έδρας άλλωστε, αυτό που διαπίστωσα και στο προηγούμενο παιχνίδι που παίξαμε στην έδρα μας είναι κακά τα ψέματα οτι, στο προηγούμενο παιχνίδι δεν είχαμε πολύ κόσμο, προσπάθησε να μας βοηθήσει , ο κόσμος που ήρθε, όμως, χρειαζόμαστε στήριξη από τους φιλάθλους της Ρόδου, και χρειαζόμαστε μεγαλύτερη παρότρυνση για τους ποδοσφαιριστές, εκτός εμένα, εμένα δε με ενδιαφέρει να σχολούνται μαζί μου, όσο με ενδιαφέρει να ασχολούνται με τους ποδοσφαιριστές και να αισθάνονται οι ποδοσφαιριστές μου ότι όντως παίζουν στην έδρα τους. Ο τρόπος που είναι διαμορφωμένο το γήπεδο είναι πολύ μακριά ο αγωνιστικός χώρος από την εξέδρα και αν συνυπολογίσουμε το ότι δεν είναι και πολύς ο κόσμος, είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας η ομάδα που ερχετε εδώ, ο αντίπαλος δεν καταλαβαίνει ότι παίζει εκτός έδρας και πρέπει κι εμείς να προσαρμοστούμε σε αυτή την κατάσταση η οποία με τον τρόπο που παίζουμε, με τον τρόπο το δικό μας, να φέρουμε περισσότερο κόσμο στο γήπεδο και να μας στηρίξουν όσο μπορούν, είμαστε μία καινούρια ομάδα και αξίζει η στήριξη των φιλάθλων προς τα παιδιά.

Ερ. 6

Στόχος μας είναι να παραμείνουμε στην κατηγορία Γ εθνική και αν όχι να ανέβουμε και κατηγορία. Την διορθωτικές κινήσεις θα μπορούσαν να γίνουν για να προσφέρουν περισσότερο θέαμα και οι παίκτες ως προς τον κόσμο τους.

Απ. 6

Κοιτάξτε να δείτε, αυτό είναι κάτι πολύ σχετικό, μία ουτοπία. Αν περιμένουν από μία ομάδα Γ εθνικής να δουν θέαμα νομίζω ότι αυτό είναι ψέματα. Αυτό που έχει σημασία, είναι να είμαστε εμείς μία καλή ομάδα, ανταγωνιστική ομάδα που θα μπορεί να κερδίζει όλα τα παιχνίδια και εντός και εκτός έδρας. Το θέαμα στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κακά τα ψέματα είναι φτωχό και σε επίπεδο Γ εθνικής και σε επίπεδο Σούπερλιγκ και αυτό που βλέπουμε με τα γήπεδα δεν έχει μεγάλη ποιότητα παιχνιδιού και τα πιο πολλά γήπεδα στην Ελλάδα δεν έχουν και πολύ κόσμο και ένας παράγοντας είναι ότι ίσως δεν προσφέρουμε και κάτι στον θεατή για να έρθει στο γήπεδο. Όμως όταν είσαι σε μία κοινωνία κλειστή , σε ένα νησί, σε μία επαρχία και λες ότι είμαι Ρόδος και πρέπει να στηρίξω την ομάδα τον τόπο μου πρέπει να έρθεις στο γήπεδο να στηρίξεις, οι ποδοσφαιριστές κάνουν την προσπάθειά τους αλλά μην έχεις στο μυαλό σου ότι θα δεις ποδόσφαιρο που είδες π.χ. στο Champions league ή που βλέπεις σε πρωταθλήματα, Αγγλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, το ποδόσφαιρο εκεί είναι αλλιώς γιατί είναι δομημένο αλλιώς, από τα γήπεδα, τους αγωνιστικούς χώρους από τον τρόπο που κάνουνε προπόνηση σε μικρές ηλικίες, για να φτάσουν στις μεγάλες ηλικίες, να είναι έτοιμοι. Δεν πατάς το κουμπί ποδοσφαιριστής και παίζει μπάλα στην Γ εθνική και θα δεις θέαμα υψηλού επιπέδου αλλά όταν θέλεις, να στηρίξεις μια προσπάθεια έρχεσαι στο γήπεδο και έτσι οι παίχτες θα έχουν κίνητρο να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστική και με διάθεση να πλουτίσουν αγωνιστικά την ομάδα.

Ερ. 7

Πιστεύετε ότι σε μία ομάδα παίζει ρόλο και το οικονομικό κομμάτι ή μία ομάδα μπορεί να λειτουργήσει σωστά και με άλλους παράγοντες;

Απ. 7

Σίγουρα παίζει ρόλο και το οικονομικό κομμάτι, αν ο ποδοσφαιριστής δεν πληρωθεί στην ώρα του οι υποχρεώσεις της ομάδας, δε γίνονται στην ώρα τους και όπως πρέπει, σίγουρα θα υπάρχει μια μουρμούρα στα αποδυτήρια, μία γκρίνια, μία εσωστρέφεια, κι έτσι οδηγούνται σε αποπροσανατολισμό, δεν είσαι συγκεντρωμένος σε αυτό που πρέπει να κάνεις. Αλλά νομίζω η διοίκηση του κυρίου Αυγουστίνου, έχει δείξει ότι είναι συνεπέστατη και από την περσινή χρονιά από ότι γνωρίζω και τουλάχιστον σε αυτό το κομμάτι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, κανένα παράπονο. Αυτό που πρέπει να κοιτάξουμε, είναι το πως θα εξελιχθούμε σαν ομάδα και να γίνουμε καλύτεροι αλλά δεν είναι μόνο τα χρήματα σε μία ομάδα, είναι η οργάνωση, είναι το γηπεδικό, είναι οι ακαδημίες, είναι πόσο δομημένη είναι η ομάδα έτσι ώστε στα επόμενα χρόνια να πρωταγωνιστήσει και να κάνει κάτι καλό.

Ερ. 8

Μέχρι τέλη Οκτωβρίου είναι η προθεσμία των μεταγραφών. Ενδέχεται να γίνουν κάποιες προσθήκες παικτών ακόμα στην ομάδα μας;

Απ. 8

Κοιτάξτε μέχρι τις 31 Οκτωβρίου που έχει μεταγραφές εμείς κοιτάμε την αγορά και περιμένουμε αν τύχει κάτι, σε περίπτωση που δούμε επιθετικό, ακριανο επιθετικό, θα κοιτάξουμε να πάρουμε ποδοσφαιριστή, έχουμε μία απώλεια αυτή τη στιγμή του Λουκάς Ολιβέιρα, πρέπει να είμαστε όλοι κοντά στο παιδί και να το στηρίξουμε, και οι προπονητές και η διοίκηση και οι συμπαίκτες του, είναι από ξένη χώρα, έπαθε ένα σοβαρό τραυματισμό και πρέπει όλοι να είμαστε κοντά του σε οτιδήποτε χρειαστεί. Από κει και πέρα στην ομάδα έχουμε πει ότι είναι μία απουσία επιθετικού. Ο Αυγενικός και ο Ευγενικός τώρα σιγά-σιγά επιστρέφουν στην ομάδα και αν βρούμε κάποιον επιθετικό να παίζει πλάγια θα τον αποκτήσουμε γιατί τον χρειαζόμαστε να δώσουμε λίγο βάθος παραπάνω.

Ερ. 9

Θα ήθελα να μου πείτε τα επόμενα σχέδιά για την ομάδα μας. Είχαμε 1 ηττα 1 ισοπαλία και 1 νίκη, το ρεπό μας είναι την Κυριακή, η επόμενη εβδομάδα αργία και μετά το δυνατό ντέρμπι με το Διαγόρα. Πείτε μου τα σχέδιά σας.

Απ. 9

Κοιτάξτε σας ειπα, η καθημερινότητα είναι αυτή που ορίζει μία ομάδα πως θα παρουσιαστεί. Έχουμε σίγουρα μια διακοπή, το ρεπό μας, η επόμενη αργία 28η Οκτωβρίου, από κει και πέρα το παιχνίδι του Διαγόρα είναι ιδιαίτερο γιατί είναι τυπικό ντέρμπι, είναι παραδοσιακο, που παίζουν οι δύο ομάδες του νησιού, οι οποίες είναι δυνατές στο αγωνιστικό κομμάτι, αλλά αργεί πάρα πολύ αυτο το παιχνίδι, πρέπει να ετοιμάσουμε την ομάδα για αυτό το παιχνίδι και από κει και πέρα να δούμε και τον αντίπαλο την Κυριακή(22/10/17). Φυσικά είναι ένα παιχνίδι που θέλουμε να κερδίσουμε όπως θέλει και ο αντίπαλος. Δεν παίζουμε μόνοι μας, κάποιος αντίπαλος θα βρεθεί στο χώρο αλλά αυτό που έχουμε σαν σκοπό είναι, κάθε παιχνίδι εκτός έδρας, που θα πηγαίνουμε να το κερδίζουμε.

Ερ. 10

Είναι κουραστικό για τους παίκτες μας τα εκτός έδρας παιχνίδια για την απόδοση τους στον αγώνα ;

Απ. 10

Όχι! Το παιχνίδι που παίξαμε εκτός με τον Ασπρόπυργο, η αποστολή έφυγε απόγευμα με το αεροπλάνο, παίξαμε την άλλη μέρα. Δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε, ήμασταν αρνητικοί, χάσαμε το παιχνίδι. Δεν έχει να κάνει ούτε με το αεροπλάνο, ούτε με τον τρόπο που πήγε η αποστολή, ούτε βάζω δικαιολογίες στο στόμα μου. Εγώ είμαι αυτός που είπε για το παιχνίδι ότι δεν παρουσιαστήκαμε όπως θέλαμε, ανέλαβα εγώ την ευθύνη, αλλά από κει και πέρα όλοι καταλάβαμε ότι έπρεπε να δείξουμε άλλο χαρακτήρα. Όλα τα παιχνίδια είναι δύσκολα. Είτε παίξεις με τον Ιαλυσό, είτε με τον Εθνικό, που θεωρούνται δυνατές ομάδες και από τις ομάδες που θα πρωταγωνιστήσουν , όλα τα παιχνίδια, το είδαμε και την Κυριακή με το Λουτράκι, να απαιτούμε σοβαρότητα με την κατάλληλη απόδοση να κερδίζουμε, δεν υπάρχει κανένα εύκολο ματς στην κατηγορία. Αν δεν τρέξεις , αν δεν προσπαθήσεις , δεν πιεστείς, δεν έχεις φιλοδοξίες , κίνητρο , δεν θα κάνεις κάτι.

Ερ. 11

Είναι μια ερώτηση που την κάνω συχνά σε προπονητές. Ποσό πολύ επηρεάζει τους τους παίκτες η ψυχολογία του προπονητή και το αντίθετο. Και ποσό πολύ εσείς σαν προπονητής εμψυχωνεται τους παίκτες πριν από κάθε παιχνίδι.

Απ. 11

Εντάξει αυτό είναι ένα ερώτημα που πρέπει να απαντήσουν οι ίδιοι οι παίκτες. Θεωρώ ότι πρωταγωνιστες είναι οι ίδιοι οι παίκτες , οι προπονητές δίνουν κατεύθυνση όλη τη βδομάδα, προσεγγίζουν το παιχνίδι , δίνουν μια τόνωση στα παιδιά πριν παιχνίδι, φυσικά τους ενθαρρύνω και τους παρακινώ γιατί οι ανθρώπινες σχέσεις είναι πολύ σημαντικές, παρακινείς τον παίκτη στο να βγάλει το 100%. Οφείλει ο προπονητής να είναι παρακινητικός με τους παίκτες πριν την παραμονή του ματς και κατά τη διάρκεια.

Ερ. 12

Θέλω να μου πείτε τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Η ομάδα της Ρόδου παρέχει και Ακαδημίες που είναι πολύ καλές και με εξαιρετικούς προπονητές. Τι θα συμβουλεύατε λοιπόν αυτά τα νέα παιδιά;

Απ. 12

Κυρίως θα συμβούλευα τους γονείς και όχι τα παιδιά. Άλλωστε το τι γίνετε στην οικογένεια μας, στο σπίτι μας είναι καθρέπτης για το παιδί στον αγωνιστικό χώρο. Να αφήσουμε τα παιδιά να επιλέξουν αυτό που θέλουν πραγματικά, είτε είναι ποδόσφαιρο ή μπάσκετ ή οτιδήποτε άλλο, αλλά να είναι σίγουρα με τον αθλητισμό. Κανένας γονείς δεν μπορεί να περάσει τα δικά του όνειρα μέσα στο παιδί, κάτι το οποίο δεν έκανε ο ίδιος, να το περάσει στο παιδί πιεστικά. Αυτό είναι λάθος, επειδή και εγώ είμαι γονέας και θέλω να επιλέγουν τα παιδιά μου τι θα κάνουν στη ζωή τους και όχι με το ζόρι, καταναγκαστικά να παίξει μπάλα, μπορεί να μη θέλει. Όποτε αφήνουμε το παιδί να επιλέξει, από εκεί βγαίνει και η προσωπικότητα του παίκτη, του παιδιού και το τι θα κάνει στην προσωπική του ζωή. Να έχει σωστή συμπεριφορά απέναντι στους προπονητές , απέναντι στους γονείς, απέναντι στους αντιπάλους αλλά σίγουρα να υπάρχει στον αθλητισμό. Οι ακαδημίες της Ρόδου έχουν προπονητές διπλωματούχους που είναι αξιόλογοι. Θα έλεγα ότι έχει καλές ακαδημίες και τώρα εξελίσσεται, δεν ήμουν εδώ τα προηγούμενα χρόνια, αλλά τώρα που είμαι εδώ βλέπω ότι γίνεται μια καλή δουλειά και ότι μπορεί μέσα από αυτή τη διαδικασία, αν υπάρχει ένα παιδί στα 100 που έχουμε στην ακαδημία, να βγει αύριο μεθαύριο να παίξει στην πρώτη ομάδα της Ροδου και αργότερα να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα.

Ερ. 13

Και κάτι τελευταίο τι εύχεστε για το πρωτάθλημα της Γ εθνικής;

Απ. 13

Έχει ξεκινήσει ένα μήνα τώρα ο όμιλος μας γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστικός και εύχομαι να συνεχίσει έτσι, οι διαιτησίες είναι σχετικά καλές, να συνεχίσουν μέχρι τέλος να είναι έτσι και από κει και πέρα η ομάδα που έχει σταθερότητα σαν διοίκηση, έχει καλά αποδυτήρια, έχει καλή σχέση με τους παίκτες, έχει ποδοσφαιριστές που δεν λυγίζουν τα παιχνίδια, δεν λυγίζουν ψυχολογικά, όλοι πάνω κάτω δεν υστερούν από προσόντα μεταξύ τους. Και όλα θα πάνε καλα.

Ερ. 14

Κρίνοντας σας από το παιχνίδι με το Λουτράκι την Κυριακή στο γήπεδο που ήμουν διέκρινα ότι στα αποδυτήρια υπάρχει αυτό το οικογενειακό κλίμα.

Απ. 14

Ναι είμαστε ενωμένοι. Υπάρχει αυτό το οικογενειακό κλίμα.

Share

Leave a Reply